Европейската комисия заяви днес, че страните от Европейския съюз трябва да

...
Европейската комисия заяви днес, че страните от Европейския съюз трябва да
Коментари Харесай

ЕС предлага нови правила за повишаване на киберсигурността на фона на опасения от кибератаки

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че страните от Европейския съюз трябва да основат рамка за ръководство на рисковете за киберсигурността в европейските институции, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това се случва на фона на засилени опасения от хакерски атаки, които биха могли да попречат на основни действия и при които може да бъдат откраднати поверителни информации.

Предложението е част от създаден от изпълнителния орган на Европейски Съюз Регламент по отношение на киберсигурността, предусещащ и основаването на Съвет по киберсигурност, който да следи и ползва новите правила. " В една обвързвана среда един-единствен случай в региона на киберсигурността може да засегне цялата организация. Ето за какво е от решаващо значение да изградим мощна отбрана против киберзаплахи и киберинциденти, които биха могли да нарушат способността ни за деяние ", се споделя в изказване на комисаря по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Предложението планува всички институции, органи, служби и организации на Европейски Съюз да основат проект за възстановяване на своята киберсигурност, постоянно да вършат оценки и да споделят детайлности за осъществени против тях офанзиви. Комисията предложи и правилник по отношение на осведомителната сигурност, който планува основаването на най-малък набор от правила и стандарти за осведомителна сигурност за всички институции, органи, служби и организации на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява засилена и поредна отбрана против изменящите се закани за тяхната информация.

Правителства предизвестяват към този момент седмици наред, че Русия и съдружниците ѝ биха могли да извършат хакерски атаки в отговор на въведените против тях наказания, което накара водещи банки да засилят мониторинга, да стартират да възнамеряват за разнообразни сюжети и да наемат спомагателни чиновници, при положение, че се увеличи равнището на враждебните действия. По-рано този месец министри от Европейски Съюз приканиха за основаването на фонд за незабавно реагиране в региона на киберсигурността, който да противодейства на широкообхватни хакерски атаки, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР